Friday, October 14, 2011

Anak saman bapak sebab harta!

Entry kali ni berkisahkan kekeluargaan dan harta benda pulak..... Baca lagi sekali tajuk entry ni... dan cuba fahamkan....  apakah sebenarnya yang tersirat di sebalik tajuk tu??? hmmm..... 
Should be or not? 
Marilah sama2 baca berita ni pulak k...?


11 anak fail saman terhadap bapa

KOTA BHARU - Seramai 11 beradik iaitu anak seorang pemilik syarikat bas ekspres terkemuka memfailkan saman tuntutan terhadap bapa mereka agar mengagihkan segera harta sepencarian.

Mereka mendakwa harta bernilai jutaan ringgit itu juga milik ibu mereka yang meninggal dunia pada 2008.

Adik beradik terbabit ialah; Amalina, 29; Khairul Adnin, 24; Khairul Anam, 26; Khairul Azhan, 28; Khalilullah, 31; Muhammad Amar, 11; Muhammad Atifuddeen, 16; Nurul Aufa, 13; Salsabila, 20; Siti Nahwan, 18 dan Tamtini, 30.

Penyata tuntutan itu difailkan mereka yang bertindak selaku plaintif pada 2 Oktober lalu di Mahkamah Tinggi Syariah di sini, bagi menuntut harta sepencarian arwah ibu mereka, Paizah Mohd Yusoff, bermula dari tarikh perkahwinan arwah dengan bapa mereka dari 22 Februari 1979 sehingga dia meninggal dunia pada 24 September 2008.

Semua plaintif mengemukakan notis permohonan untuk mendapatkan perintah interim secara ex-parte di mahkamah sama dan hari yang sama bagi menghalang defendan daripada melakukan sebarang transaksi terhadap harta sepencarian milik ibu mereka yang jumlahnya akan ditentukan kelak.

Menurut penyata tuntutan harta sepencarian itu, arwah mengharungi suka duka hidup berumah tangga bersama defendan sebagai teman yang membantu dan memberi dorongan sehinggalah defendan memperoleh kejayaan.

Anak sulung defendan, Khalilullah berkata, harta sepencarian ibu mereka itu meliputi kawasan tanah yang luas di sekitar Kota Bharu dan Gua Musang, beberapa rumah banglo dan bangunan serta syer di dalam syarikat.

“Ibu meninggal dunia selepas beberapa tahun koma akibat kemalangan. Selepas itu kami bertanya perkara ini kepada ayah beberapa kali tetapi tidak diendahkan.

“Kami hanya meminta ayah mengagihkan harta itu secara adil kepada kami semua kerana ia adalah harta arwah ibu yang menjadi hak kami adik beradik,” katanya.

Hah... dah baca berita ni? what u guyz think?

Setahu Sya, harta sepencarian tu bermaksud harta yang dikongsi bersama2... harta yang dibuat atau dibangunkan bersama2 dan selalunya diantara pasangan suami dan isteri... harta sepencarian, jikalau si isteri meninggal dunia maka jatuhlah semua hak harta tersebut kepada si suami kecuali harta tertentu yang sudah dinamakan kepada seseorang lain (anak2/Ibu bapa/lain2)... jika tak harta tu memang adalah hak  suaminya...
Persoalannya kenapa anak2 sanggup nak saman bapa mereka untuk merebut harta itu yang katanya harta ibunya tetapi jelas2 menyebut harta sepencarian ibu dan bapa mereka... Sya musykil juga sebab2nya.. bukan nak masuk campur but just personaly tak setuju dengan cara mereka melakukan itu terhadap bapa kandung mereka... (rasanya bapa kandunglah kan...)

Tega betul mereka kan? cuba fikir sekali lagi tanpa bapa mereka tu hidupkah mereka di dunia ni?
selalunya seorang bapa ni dia akan lakukan yang terbaik utk anak2nya... dia akan tetap berikan harta2 itu kepada anak2nya cuma mungkin belum masanya. entahlah... Sya pun xfaham sangat tekanan apakah yang membuatkan anak2nya menjadi begini... 

cuma tak menyangka bila anak2 dah besar panjanf begini jadinya... harta benda diutamakan dan kasih sayang yang pernah diberikan oleh ibu bapa sewaktu mereka kecil dahulu terus dilupakan!!
sama2 kita renungkan ye...

Yang elok diambil yang buruk disempadankan... 

1 comment:

  1. Belum pernah kena... belum pernah rasa... senang lah bercakap...

    ReplyDelete