Saturday, November 12, 2011

Selamatnya anak anjing itu!

Sebuah kisah menyentuh rasa.


Sebuah kisah menarik semasa insiden letupan sebuah kilang di Nanjing, China pada 28 Julai 2010 lalu. Peristiwa nahas yang mengorbankan 13 orang dan mencederakan 300 orang ini menceritakan sebuah kenyataan yang menyedut banyak perhatian awam.

Semasa letupan di kilang tersebut berlaku, seekor monyet telah dirakamkan kamera semasa menyelamatkan seekor anak anjing dari lokasi letupan. Ia menggendong anak anjing sambil berlari keluar dari kilang tersebut.

Kejadian letupan berkuasa tinggi tinggi itu terjadi ketika sebuah paip daripada kilang kimia di China terbakar pada tahun lepas. Letupan itu berlaku di Nanjing, ibu kota Wilayah Jiangsu, kira-kira pukul 10.00 pagi. Selain kematian dan kecederaan, letupan itu juga turut merosakkan kawasan sekitarnya. tingkap rumah, kedai dan pejabat rosak teruk dan memberi kesan sejauh 300 meter. Sementara penduduk yang lain menyangka telah berlaku gempa bumi.

Sekiranya peristiwa ini boleh mengetuk hati kecil kita, binatang juga boleh menunjukkan belas kasihan dan kebaikan kepada sesama mereka. Walau tidak kira apa spesis mereka... Monyet, anjing, kucing, ayam dan sebagainya....
Lihatlah bagaimana nekadnya seekor monyet itu (seperti di dalam gambar) menyelamatkan anak anjing yang kemungkin turut menjadi mangsa tragedi itu.
Jika seekor binatang boleh mempuanyai sifat belas kasihan dan sayang sesama sendiri kenapa tidak kita?
Lihatlah dunia hari ini... Berlaku kekejaman di sana sini. Berlakunya pembuangan bayi tidak kira waktu. Berlaku penderaan rohani dan fizikal terhadap si kecil. Adanya seorang anak memperlakukan sewenang2nya terhadap ibu bapa seolah2 ibu bapa mereka tidak punya hati dan perasaan..... oh.. ceteknya akal....

Tanyalah kepada diri sendiri.... apa kebaikan yang sudah anda lakukan sehingga waktu ini?

p/s: Pupuk sifat baik itu dari dalam diri kita semoga ianya membawa kebaikan kepada semua manusia...


No comments:

Post a Comment