Wednesday, May 16, 2012

MADU NOT GOOD FOR YOUR BABY!!

Hi! today nak pampangkang satu fact ye.. ini cerita pasal sesuatu yang dianggap bagus tapi xbaik untuk baby yang berusia bawah 1 tahun... Sya bukak entry ni pun becoz baru je dapat info pasal benda ni... sebelum ni Sya tak tahu pulak yang MADU ni tak boleh di kasi pada baby untuk diminum even lite2 je... mother in law yang cakap okay.. hehheheee... so dah orang tua2 cakap gitu Sya pun takde la nak research2 lg info pasal MADU ni.. tup2 bila discuss kat wall solid food for baby dapat info yang pasal ni...
So tak de salahnya lahkan Sya share pulak di sini... boleh juga mother2 yg lain dapat info pasal ni especially utk mother2 yang belum tahu macam Sya jugak la...
KENAPA MADU TIDAK SELAMAT UNTUK BABY BERUSIA BAWAH SETAHUN?
Mari kita baca... Kebanyakan daripada kita percaya bahawa madu adalah makanan yang sangat berkhasiat.Namun tidak ramai yang tahu madu tidak selamat diberikan kepada bayi yg berusia bawah satu tahun.
Kenapa tidak selamat? Madu mengandungi spora dari sejenis bacteria bernama “clostridium botulinum” yang akan menyebabkan penyakit yang sangat merbahaya iaitu “Botulism Bayi”. Spora ini sukar dibunuh,tahan panas walaupun dididihkan untuk beberapa jam atau melalui proses penapisan.
Apa itu “botulism”? Botulism akan menyerang simtem saraf dan akan menyebabkan mata kabur,kelopak mata tertutup sedikit(droopy eyelid) dan kesusahan ketika bernafas dan menelan air liur.Ia juga akan menyebabkan muntah2,cirit-birit dan sakit badan.
Kenapa tidak digalakkan diberi kepada bayi? Usus bayi merupakan persekitaran yang sesuai untuk spora ini.Apabila madu ini dimakan,ia akan membiak dan akan menghasilkan sejenis toksin.Toksin ini akan diserap masuk ke dalam usus bayi yang masih tidak matang dan menyebabkan “botulism”.
Apa yang akan berlaku sekiranya bayi saya mendapat “botulism”? Terdapat sesetengah kes botulism bersifat ‘sederhana’,dan sesetengah lagi bersifat ‘merbahaya’ sehingga menyebabkan kematian.Kemuncak umur untuk penyakit ini ialah 2 hingga 4 bulan.Tetapi risiko tetap ada pada umur 1 minggu hingga 11 bulan.Secara kesimpulannya madu tidak digalakkan diberi bawah umur 1 tahun.
Simtom-simtom: 1. Simtom perut yg berbeza dari kebiasaan(unusual gastrointestinal symptom),berkemungkinan disebabkan oleh sebarang keracunan makanan atau makanan tercemar. 2. Kepenatan (lethargy,weakness) 3. kesusahan untuk mengawal kepala(loss of head control) 4. pertukaran nada nangis(altered cry)
Kebiasaannya,simtom akan muncul dalam jangka masa 18 hingga 36 jam.JIka muncul simtom2 ini segeralah menghubungi pakar kanak2 atau doktor anda.Jika tidak segera mendapatkan rawatan,simtom akan berlanjutan sehingga menyebabkan lumpuh tangan,kaki,badan dan otot pernafasan
Bagaimana pula dengan orang dewasa? Jawapannya,madu adalah selamat untuk orang dewasa.Ini adalah kerana usus orang dewasa mengandungi acid yang cukup untuk menyahkan toksin yang dihasilkan oleh spora ini. -credit to Adorable Eusoff-

No comments:

Post a Comment